mypatisia24.gr | Για ό,τι συμβαίνει!

Περιοδικό Ποικίλης Ύλης, και Μεθοδολογίας / Η Άλλη Ματιά στα Πατήσια.

Διαφωνούν και ψάχνουν χρυσή τομή κυβέρνηση και ειδικοί για το άνοιγμα της αγοράς

Οι διαφωνίες και ο εκνευρισμός για τις ευθύνες για τη σταδιακή άρση των μέτρων

Οι υφέρπουσες διαφωνίες που είχαν όπως φαίνεται εδώ και καιρό αρκετοί ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της πανδημίας, αρχίζουν σιγά σιγά να δημοσιοποιούνται. Τώρα που έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι με τους πολίτες να είναι σε απόλυτη κόπωση και οι επιχειρηματίες σε απόγνωση, οι ειδικοί καλούνται να συμφωνήσουν με το σχέδιο της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lockdown. Φαίνεται ωστόσο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να πάρει τη ευθύνη του σταδιακού ανοίγματος της χώρας, που είναι πιθανό να φέρει αύξηση κρουσμάτων και ενδεχομένως και θανάτους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, παρότι επισήμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε μέσω του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου CNN ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το lockdown, το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να πάρει την ευθύνη. Εξάλλου η αξιωματική αντιπολίτευση καραδοκεί για σκληρή κριτική, κάτι που ήδη διεφάνη από τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Open. Γι αυτό ακόμη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έριξε το μπαλάκι σήμερα στους επιστήμονες οι οποίες θα κληθούν να δώσουν το πράσινο φως για μέτρα ου δεν θα επιβαρύνουν την υγειονομική κατάσταση της χώρας.

Πάντως στους κόλπους της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr από υψηλόβαθμα στελέχη, υπήρχαν εδώ και καιρό πρόσωπα που ήθελαν να υπάρξει μία χαλάρωση των μέτρων ώστε να δοθεί διέξοδος στους πολίτες και να μην συνωστίζονται σε σπίτια και άλλους χώρους. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν είχαν γίνει αποδεκτές, αλλά αντίθετα είχαν προκαλέσει διαπληκτισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

Από την άλλη αρκετοί ειδικοί της επιτροπής διατυπώνουν έντονη δυσαρέσκεια, λένε πηγές του ethnos.gr, καθώς για άλλη μία φορά καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους την ευθύνη για την αλλαγή του σχεδίου της κυβέρνησης που αυτή τη φορά προβλέπει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι εδώ και καιρό υπήρχαν ειδικοί της επιτροπής που στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εξέφραζαν τον εκνευρισμό τους για τους αιφνιδιασμούς της κυβέρνησης, σε αποφάσεις που οι ίδιοι δεν είχαν λάβει αλλά αποδίδονται «στους ειδικούς».

Επισήμως πάντως υπάρχουν και σήμερα επιστήμονες της επιτροπής που δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνούν στο ταυτόχρονο άνοιγμα διαφόρων δραστηριοτήτων. Σε αυτό πάντως που φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι είναι στη διεύρυνση του ωραρίου ελεύθερης μετακίνησης τα Σαββατοκύριακο, από τις 19:00 που είναι σήμερα στις 21:00. Άλλωστε ξεκάθαρα φάνηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο όχι μόνο δεν ήταν αποτελεσματικό αλλά αντίθετα έφερε συνωστισμό και σε σημεία που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε όπως στα σούπερ μάρκετ και σε άλλα καταστήματα τροφίμων.

Επίσης το μέτρο της άρσης απαγόρευσης μετακίνησης από Δήμο σε Δήμο με τον κωδικό 6 για άθληση, δεν φαίνεται να προκαλεί αντιρρήσεις στο εσωτερικό της επιτροπής καθώς κατέστη σαφές πως μόνο εκνευρισμό και περαιτέρω κόπωση προκάλεσε στους πολίτες, παρά προστασία από τον κορονοϊό. Όπως και να ‘χει οι περισσότεροι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν αύριο το πράσινο φως μόνο σε άρση μέτρων με μικρό χρονικό ορίζοντα, παρότι θα έχει τεθεί υπόψιν όλο το σχέδιο-πρόγραμμα της κυβέρνησης για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων για τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι και τα τέλη Απριλίου,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *