mypatisia24.gr | Για ό,τι συμβαίνει!

Περιοδικό Ποικίλης Ύλης, και Μεθοδολογίας / Η Άλλη Ματιά στα Πατήσια.

Μπακογιάννης για Βοτανικό / Έτοιμο τέλος του 2023 το γήπεδο

Για ποιο λόγο  ο κόσμος να πιστέψει τον Κώστα Μπακογιάννη: «Αυτή είναι μια πάρα πολύ καλή ερώτηση. Εγώ καταλαβαίνω απολύτως ότι υπάρχει μεγάλη καχυποψία, μεγάλη δυσπιστία και η αλήθεια είναι πως ότι και να πω τώρα δεν θα πείσει. Αυτό που μπορώ να πω και να είμαι ξεκάθαρος είναι περιμένετε και θα δείτε. Θα δείτε τις μπουλντόζες να μπαίνουν στο Βοτανικό. Το έργο να αρχίζει να κατασκευάζεται. Εκεί δεν θα μιλάει ο Μπακογιάννης, δε θα μιλάτε εσείς αλλά θα μιλάει δυνατά το ίδιο το αποτέλεσμα».

Για το τι λέει στους φίλους του όταν τον ρωτούν αν το γήπεδο θα γίνει: «Κατηγορηματικά, απόλυτα, χωρίς «ναι μεν αλλά» και χωρίς αστερίσκους τους απαντάω ότι θα γίνει. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος για την πορεία του όλου προγράμματος. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε, αλλά δεν είναι εύκολο. Δεν είμαι εδώ σήμερα για να ωραιοποιήσω ό,τι γίνεται. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Είναι ένα έργο βαρύ, ένα έργο σύνθετο, ένα έργο πολύπλοκο, έχει πολλά τεχνικά σημεία και πολλές λεπτομέρειες. Όπως ξέρετε ο διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρεια. Αυτό όμως που κρατάω και μου δίνει δύναμη είναι πρώτον ότι υπάρχει μια εξαιρετικά καλή συνεργασία με την οικογένεια του Παναθηναϊκού. Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, με τους οποίους έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε μαζί για να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα. Δεύτερον ότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή, υπεύθυνη και διαβασμένη ομάδα εργασίας μέσα στο Δήμο, που τρέχει το έργο».

Για τις υπόλοιπες συμβάσεις που πρέπει να υπογραφούν: «Έχουμε μία με την ΠΑΕ, μια με τον Ερασιτέχνη και μία με την ΑΕΠ Ελαιώνα».

Για το αν έχει ξεκινήσει η συζήτηση με τις τράπεζες: «Φυσικά και έχει ξεκινήσει και πρέπει να σας πω πως και οι τράπεζες έχουν κρατήσει πολύ καλή στάση όπως όλοι. Με μεγάλη σοβαρότητα. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη γενιά μας να γίνει πράξει η Διπλή Ανάπλαση. Αν δεν τα καταφέρουμε θα πρέπει να ντρεπόμαστε. Όλοι έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που κουβαλάμε. Δήμαρχοι έρχονται και φεύγουν, αλλά η Διπλή Ανάπλαση δεν έχει γίνει».

Για το γεγονός ότι υπάρχει κόσμος που λέει ότι αν δεν γίνει τώρα το γήπεδο του Παναθηναϊκού δεν θα γίνει ποτέ: «Το καλό που μας θέλω λοιπόν να το κάνουμε!».

Για τη συμφωνία με την Αμερικάνικη εταιρεία Hines και αν οι τράπεζες κάνουν πίσω τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση και αν συνδέονται με το γήπεδο: «Δεν συνδέονται τα δύο. Είναι μήλα και πορτοκάλια. Δύο διαφορετικά πράγματα. Προφανώς ότι προχωράει το γήπεδο βοηθάει και όσους μία επιχειρηματική παρουσία στον Ελαιώνα. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι τράπεζες. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι΄ αυτό».

Το ανθολάς του ανθοδύμηλο που η άλφα τράπεζας ιθύνει το ύφος κτιρίου κτιρίου, ανθοδής του ανθοδή, ανθοδηματικό άλφα, το ανθοδηματικό άλεθ ανθοδύμιο που ανατράφηχεται στο ανθολό Για να μπορέσει να βρει τον επενδυτή βοηθάει πολύ να έχει προχωρήσει όλος ο προγραμματισμός. Αυτό είναι κοινή λογική. Αυτά τα δύο δεν είναι συνδεμένα».

Για το γεγονός ότι η σύμβαση λήγει στις 30 Ιουνίου και αν μπορεί να δοθεί παράταση στη συμφωνία: «Δεν θα χρειαστεί αυτό, καθώς θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας. Θα έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Για το αν έχουν ξεκινήσει οι μελέτες: «Ναι έχουν ξεκινήσει οι μελέτες και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ωριμάζουν με μεγάλη ταχύτητα. Αναφέρομαι στο σύνολο των μελετών. Και για τις εγκαταστάσεις του ποδοσφαίρου, και για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και για τις εγκαταστάσεις του Δήμου»,

Για το αν το αίτημα για κλειστό 3.000 θέσεων θα γίνει δεκτό: «Δεν έχω ακόμα την εικόνα της μελέτης. Για το πως θα χωριστούν τα 7.500 τ.μ.. Εμείς θέλουμε να έχει ο Ερασιτέχνης όλα όσα θέλει».

Για το πόσο θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των μελετών: «Ο στόχος μας είναι να έχουμε δημοπρατήσει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, μέχρι τον Σεπτέμβριο βαριά  αν όχι μέσα στο καλοκαίρι. Ελπίζω να τον πιάσουμε αυτό το στόχο. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να έχουμε αρχίσει την κατασκευή των εγκαταστάσεων εντός του έτους. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε ως προς την στοχοθεσία. Φανταστείτε να ερχόμουν να σας έλεγα: «Δεν πειράζει μπορεί να είναι και τον Νοέμβριο». Μόνο και μόνο για να ήμουν ασφαλής και για να μην μου λέτε ότι το καλοκαίρι για μένα κρατάει 7 μήνες. Δεν έχουμε χρόνο».

Για το αν έχει επικαιροποιηθεί το σχέδιο που είχε η οικογένεια Βαρδινογιάννη για το γήπεδο ή έχουν ξεκινήσει άλλες μελέτες: «Αν μιλήσετε για οποιονδήποτε μελετητή για οποιοδήποτε έργο θα σας πει πως προφανώς όλο το μελετητικό κεφάλαιο που τυχαίνει να υπάρχει, γιατί τυχαίνει να έχεις κάτι τέτοιο, αξιοποιείται».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος να προσφύγει κάποιος στο ΣΤΕ από τη στιγμή που θα γίνει διεθνής διαγωνισμός και πως μπορεί να θωρακιστεί αυτό: «Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε διεθνή έναν διαγωνισμό. Διεθνής για να χαρακτηριστεί ένας διαγωνισμός πρέπει να είναι πάνω από έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό , αν δεν κάνω λάθος πάνω από 550.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι υιοθετούμε τα ευρωπαϊκά πρότυπα καθώς αυτό εξασφαλίζει τη διαφάνεια προς το δημόσιο χρήμα. Άρα να μην δραματοποιούμε κάτι, καθώς διεθνής είναι και ο διαγωνισμός που έχουμε για τις ασφαλτοστρώσεις της πόλης. Διεθνής διαγωνισμός είναι και ο διαγωνισμός για το κέντρο αστέγων που δημιουργήσαμε στην πόλη. Διεθνής είναι και ο διαγωνισμός για τα σχολεία. Διεθνής διαγωνισμός είναι το σύνηθες. Προφανώς όσοι συμμετέχουν σε έναν διαγωνισμό έχουνε δικαιώματα. Μεταξύ αυτών των δικαιωμάτων είναι και οι ενστάσεις που μπορεί να κατατεθούν. Όλα αυτά είναι απολύτως προβλεπόμενα. Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί. Ο Δήμος Αθηναίων αυτή τη στιγμή που μιλάμε τρέχει πολλούς διαγωνισμούς με μεγάλη ταχύτητα και είναι θωρακισμένοι».

Για το αν ελλοχεύει κάποιος φόβος ότι σε τυχόν προσφυγή το έργο να καθυστερήσει: «Εννοείται να ζήσουμε το παλιό ένδοξο παρελθόν των κορμοράνων; Το θωρακίζω και το θωρακίζουμε αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Γι΄ αυτό και με βλέπετε τόσο προσεκτικό. Γι΄ αυτό και επιλέγω τις λέξεις μου με τόσο μεγάλη προσοχή. Γι΄ αυτό δεν υποκύπτω στον πολιτικό πειρασμό να μιλήσω έτσι πιο αβίαστα ή πιο εύκολα. Όλα αυτά γίνονται συνειδητά. Μίλησα νωρίτερα για τις ομάδες εργασίες που έχουμε. Μίλησα νωρίτερα για το πόσο προσεκτικοί είμαστε όταν κάνουμε μια συμφωνία. Τίποτα από όλα αυτά δεν γίνονται από σύμπτωση. Είναι μια επιλογή που έχουμε κάνει, ώστε να μην έχουμε τα προβλήματα του παρελθόντος. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό θα αναγνωριστεί απ΄όλους. Εγώ λίγο απογοητεύτηκα όταν είδα παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δεν στήριξαν αυτό το πρόγραμμα. Γιατί καλό είναι στα μεγάλα να υπάρχει συνεργασία και συναίνεση. Αυτό δεν θα είναι ούτε το γήπεδο της Νέας Δημοκρατίας, ούτε το γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το γήπεδο του ΚΚΕ, αλλά θα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα είναι το γήπεδο της Αθήνας. Δεν χρειάζεται να βγάζουμε τα ιδεολογικά και τα πολιτικά μας. Δεν έχουμε άλλα πεδία να εκτονωνόμαστε».

Για το αν η κυβέρνηση πηγαίνει σε «fast – track» τις δημοπρατήσεις: «Υπάρχει ένας περίφημος νόμος, ο νόμος 4412. Είναι ο νόμος για τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε αν θυμάμαι καλά το 2016. Από τότε έχουν γίνει πάνω από 200 τροποποιήσεις σε αυτόν τον νόμο. Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες έκανε μία πολύ σοβαρή δουλειά και ψήφισε την τροποποίηση του νόμου, ώστε να γίνει πιο λειτουργικός και πιο γρήγορος και παράλληλα να μας διασφαλίζει όλους ότι τα κάνουμε σωστά. Θα το δούμε πως λειτουργήσει τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ακόμα και για άλλα έργα. Είναι ένα μοντέλο που υιοθετούμε για όλα τα έργα».

Για το αν είναι μια διαδικασία που αφορά όλα τα έργα: «Βέβαια, θέλουμε να ξεφύγουμε από την γραφειοκρατία και να εκμεταλλευτούμε τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης  αλλά και τους πόρους του ΕΣΠΑ. Μην ξεχνάτε ότι εμείς τώρα που μιλάμε μπαίνουμε στη νέα προγραμματική περίοδο και θα πρέπει να πετύχουμε απορροφητικότητα. Δεν είμαστε ξέρετε Σαουδάραβες να έχουμε πετρέλαιο. Δεν μας περισσεύουν τα χρήματα. Κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο».

Για το αν το έργο δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα υπάρχει ανάδοχος εταιρεία το 2022: «Αυτό είναι το πιο λογικό».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Για το γεγονός ότι με βάση το πλάνο οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη ξεκινούν τον Δεκέμβριο του 2021 και ολοκληρώνονται σε 12 μήνες: «Δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό. Αν χάσουμε κάποιο στόχο από το χρονοδιάγραμμα θα βγω και θα πω ότι αργούμε γι΄ αυτό και γι΄ αυτό τον λόγο. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν έχω καν ένδειξη για να πω κάτι τέτοιο».

Για το αν θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου, αν δηλαδή θα είναι έτοιμο τον Δεκέμβριο 2023: «Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος απολύτως ρεαλιστικός και απολύτως εφικτός. Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσα να κάνω είναι να χαλαρώσω ως προς ένα χρονοδιάγραμμα. Είμαστε πειθαρχημένοι και προσηλωμένοι. Μπορεί να γινόμαστε ψείρες, αλλά αυτό πρέπει να κάνουμε».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Για το αν θα ψήφιζε ναι αν ήταν μεταξύ των ψηφοφόρων στη συνέλευση και γιατί: «Και με τα δύο χέρια. Χωρίς καμία συζήτηση. Μα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι δυνατόν να χάσουμε αυτήν την ευκαιρία. Είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να κατεβεί από το τρένο; Οι ράγες είναι μπροστά μας και το τρένο είναι έτοιμο στο σταθμό. Είναι δυνατόν εμείς να μην μπούμε μέσα στο τρένο. Στο τρένο του μέλλοντος της οικογένειας του Παναθηναϊκού; Το αντίθετο θα ήμουν πάρα πολύ περήφανος αν μπορούσα να ψηφίσω στον Ερασιτέχνη γιατί θα ήξερα ότι αυτή η ιστορία θα γραφόταν και με τη δική μου ψήφο».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Για το αν έχει παγώσει ή έχει τελειώσει η υπόθεση του γηπέδου μπάσκετ στο Βοτανικό: «Εμείς έχουμε συστήσει μια ομάδα εργασίας με τον Ερασιτέχνη και έχουμε προτείνει τρεις χώρους σε τρία όμορα οικόπεδα. Θα πρέπει και η ΚΑΕ να πάρει τις αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές».

Για τις συζητήσεις της ΚΑΕ με την κυβέρνηση για το ΟΑΚΑ: «Ναι έχω διαβάσει και εγώ γι΄ αυτές τις συζητήσεις και τις παρακολουθώ».

Για το αν έχει κάποια ενημέρωση για το που βρίσκεται το θέμα: «Δεν είναι κάτι που διαχειρίζομαι εγώ ο ίδιος, άρα λοιπόν δεν θα μπορούσα δημοσίως να μιλήσω γι΄ αυτό».

Για το αν θα ήταν καλύτερα να είναι όλος ο Παναθηναϊκός μαζί στο Βοτανικό και αν πόσα χρόνια θα χρειάζονταν για να χτιστεί γήπεδο μπάσκετ: «Στο περίφημο MOU υπάρχει ρητή πρόβλεψη για δημιουργία γηπέδου μπάσκετ σε όμορο οικόπεδο. Ο δικός μας σχεδιασμός είναι αυτός και ο σκοπός μας είναι αυτός. Η ΚΑΕ, όπως διαβάζω και εγώ στον Τύπο έχει ξεκινήσει μια κουβέντα. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε εδώ και είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να τηρήσουμε τους όρους του MOU».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ

Για το αν θα υπάρξει αρνητική τοποθέτηση από τα κόμματα στο Δημοτικό συμβούλιο: «Το παρουσιάσαμε ήδη το MOU στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρξαν μάλιστα και αντιθέσεις».

Για το ποιες είναι οι αντιρρήσεις: «Υποθέτω ότι είναι στη λογική του «όχι» σε όλα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια άλλη εξήγηση. Έχουμε αντιδράσεις και σε άλλα έργα. Κάποιοι μας είπαν ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε με το θέατρο του Λυκαβηττού αλλά και σε άλλα έργα. Κάποιοι μας είπαν ότι δεν πρέπει να κάνουμε κλειστό στα Σεπόλια. Κάποιοι από εμάς δεν αντιλαμβάνονται πως άλλο η πολιτική σκηνή και άλλο η αυτοδιοίκηση. Πολύ σωστά έχουμε τις πολιτικές μας θέσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κάτι άλλο, καθώς εδώ μετράει το απτό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει λόγος να ιδεολογικοποιούμε τις ζωές των ανθρώπων. Για τις ζωές των ανθρώπων που θέλουν να πάνε να δουν έναν αγώνα στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Για τις ζωές των ανθρώπων που θα βρουν δουλειά στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού όταν αλλάξει η περιοχή. Για τις ζωές των ανθρώπων που θα κάνουν βόλτα στο νέο πάρκο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Για τις ζωές των παιδιών που θα μπορέσουν σε μια παιδική χαρά. Ας αφήσουμε τα πολιτικά στη Βουλή και ας προσπαθήσουμε μεταξύ μας να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα και να διαμορφώσουμε συνθήκης συναίνεσης».

Για το αν αποτελούσε βασική προτεραιότητα του Μητσοτάκη η Διπλή Ανάπλαση: «Πόσο περισσότερο να το δείξει; Τι άλλο να κάνει; Γι΄ αυτό και εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να πω ένα μεγάλο  ευχαριστώ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Και θα έλεγα ευχαριστώ όποια κι αν ήταν η κυβέρνηση και όποιος και αν ήταν ο πρωθυπουργός, αν έκαναν αυτό το δώρο στην πόλη της Αθήνας».

Για το αν θα κόψει την κορδέλα του γηπέδου ως δήμαρχος της Αθήνας ή αν θα έχει άλλη θέση: «Γι΄ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τους ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων. Θα είμαι υποψήφιος για άλλη μία θητεία. Εγώ ελπίζω να κερδίζω την εμπιστοσύνη τους ξανά. Τις κορδέλες ας τις κόψει όποιος θέλει. Εμένα με νοιάζει να πάω, να κάτσω και να δω το πρώτο ματς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *