mypatisia24.gr | Για ό,τι συμβαίνει!

Περιοδικό Ποικίλης Ύλης, και Μεθοδολογίας / Η Άλλη Ματιά στα Πατήσια.

Ο Άδωνις, το Μαξίμου και η οργή των λοιμωξιολόγων

Οι λεπτές ισορροπίες που έπρεπε να κρατήσουν οι λοιμωξιολόγοι ανάμεσα στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και την κόπωση της κοινωνίας από τα συνεχή περιοριστικά μέτρα, ήταν μια ιδιαιτέρως δύσκολη εξίσωση, γεγονός που αύξησε την πίεση στο εσωτερικό της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε ήταν πως μία πρόταση του Άδωνη Γεωργιάδη για το άνοιγμα των καταστημάτων λίγο πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνεδρίαση, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την έντονη δυσφορία των ειδικών. Ο υπουργός Ανάπτυξης που έχει στην αρμοδιότητα του το λιανεμπόριο και έχει δεχθεί από την πλευρά του τις έντονες πιέσεις του κλάδου που βρίσκεται σε δραματική κατάσταση παρά τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, πρότεινε μιλώντας στον ΣΚΑΙ να ανοίξουν μέσω του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032. Με αυτό τον τρόπο εξέφρασε ουσιαστικά την αντίθεση του για τις πληροφορίες που ήθελαν να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα με την μέθοδο του click away.

Η τεταμένη ατμόσφαιρα που πήγε προς στιγμή να δημιουργηθεί μεταφέρθηκε στο Μαξίμου το οποίο διέρρεε με νόημα πως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με προσεκτικούς χειρισμούς τόνιζε πως θα πρέπει να υπάρξουν βαλβίδες αποσυμπίεσης της κοινωνίας που έχει κουραστεί

Ο υπουργός Επικρατείας σε ρόλο “πυροσβέστη” προσπάθησε και κατάφερε σε μεγάλο βαθμό να ηρεμήσει τα πνεύματα τονίζοντας πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα πως εμπιστεύεται απόλυτα την άποψη των λοιμωξιολόγων, ενώ παράλληλα έβαλε στο τραπέζι ορισμένες παραμέτρους κοινωνικές και οικονομικές, τις οποίες θα έπρεπε να αναλογιστούν οι ειδικοί πριν λάβουν την τελική τους εισήγηση.

Ενστάσεις και αστερίσκοι

Ο αρχικός εκνευρισμός που επικράτησε στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων έδωσε σύντομα την θέση του στις ενστάσεις και τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν για το άνοιγμα των καταστημάτων και τις διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό “6”. Είναι ενδεικτικό πως η συνεδρίαση καθυστέρησε περίπου δύο ώρες για να ολοκληρωθεί δείχνοντας το κλίμα που επικράτησε κατά την κρίσιμη συνεδρίαση.

Εκείνο ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους είναι το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, πως με το άνοιγμα της αγοράς, θα δημιουργηθεί συγχρωτισμός στους εμπορικούς δρόμους, όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Μάλιστα, υποστήριξαν πως η επανάληψη τέτοιων εικόνων

Γι’ αυτό τον λόγο μπήκαν αρκετοί αστερίσκοι στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, όπως οι δικλείδες ασφαλείας με την αποστολή sms στο πενταψήφιο 13032 αλλά αφού πρώτα έχει κλειστεί ραντεβού με το κατάστημα. Με αυτή την κίνηση εκτιμάται πως η κινητικότητα δεν θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα, αλλά θα έχουν χρονική διάρκεια τριών ωρών ενώ θα μπορούν να στέλνουν ένα μήνυμα την ημέρα.

Διαφωνίες υπήρξαν και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, καθώς υπήρξε προβληματισμός πως ορισμένοι θα εκμεταλλευτούν την άρση της απαγόρευσης για να γίνουν οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις στις εξοχικές κατοικίες. Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο μέτρο παρά το γεγονός ότι είχε συζητηθεί και την προηγούμενη Παρασκευή δεν αποφασίστηκε με ιδιαίτερη ευκολία. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την τελική εισήγηση, καθώς η χαλάρωση αφορά μόνο τα Σαββατοκύριακα και η εφαρμογή του μέτρου, όπως τόνισε ο Γιώργος Χαρδαλιάς, θα είναι πιλοτική.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *